José Mª Soriano i la seua muller Elvira Pastor donen un centenar de llibres antics a la Biblioteca

Entre ells un llibre del segle XVI, el segon més antic que ara es conservarà a la Biblioteca Municipal

20141118 RP Donació Biblioteca 3

Si fa uns anys, el president del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) José Mª Soriano va dipositar a la Biblioteca Municipal d’Alcoi possiblement la millor col·lecció privada de premsa històrica, ara amplia el seu fons personal en la mateixa Biblioteca Municipal d’Alcoi amb un centenar de volums de la seua biblioteca personal, la majoria d’ells de fons antic.

Entre els volums que cal destacar hi són:

1) Els Commentarii de Cèsar, editats per Aldo Manuccio i Paulo Aldi i impresos a Venècia l’any 1597. Aquest volum destaca per la seua antiguitat (el segon més antic en estos moments que tenim a la Biblioteca Municipal d’Alcoi) i pel seu editor, Aldo Manuccio, impressor, humanista, bibliòfil i professor italià (1547-1597), membre d’una important nissaga d’impressors i promotors culturals, els Manuccio, que revolucionaren la cultura escrita durant el Renaixement.

2) El Lunario escrit pel matemàtic valencià Jeroni Cortés a finals del s. XVI és un dels precedents dels populars calendaris i almanacs com el Calendario Zaragozano (que naix a mitjans del XIX), que editaven astròlegs i matemàtics a tot Europa des del segle XVI. El llibre parla de cronologia, de les edats del món i de l’home, dels mesos, dies de la setmana, dels vents, de les festes mòbils, de la pronosticació en funció dels planetes, els influxos de la lluna, dels signes astrològics, dels eclipses i els seus efectes, dels períodes per a fer banys, sagnies i porgues, els senyals per vents, pluges, estels, animals, aus i peixos, que poden indicar els auguris.

3) Dos volums de la Instructissima bibliotheca manualis concionatoria, del jesuïta austríac Tobias Lohner (1619-1697), un manual de predicadors que originalment pertanyia al convent de St. Felip de València, desfet, com tants altres, per la desamortització.

4) El volum calcogràfic de vistes de Roma i els seus voltants, obra de l’italià Tommaso Cuccioni (ca. 1790-1864), considerat un pioner de la fotografia a Itàlia.

5) El volum La angustia, de l’escriptor rus Màxim Gorki (1868-1936), en una de les seues primeres traduccions en castellà (Maucci, 1902). Pocs anys després, Gorki estarà considerat l’escriptor prototípic de la Revolució Soviètica i de la nova URSSS.

6) El Quijote ilustrado por Dalí editat en 1965, respon a l’interés que sentia Dalí pel personatge creat per Cervantes, amb el qual se sentia molt identificat per ser un esperit lliure. Aquest llibre formarà part a partir d’ara de la nodrida col·lecció cervantina de la Biblioteca d’Alcoi, perquè conservem més de 100 edicions diferents del Quijote que han ingressat per diverses vies, la majoria per donació perquè era costum en moltes biblioteques privades que el primer volum fóra un Quijote. Aquesta edició del Quijote de Dalí es considerava en el seu moment “El Quijote mejor ilustrado del mundo”.

Més fotos de la roda de premsa de presentació dels llibres donats ací.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s