L’Ajuntament d’Alcoi enceta l’Any Ovidi

El regidor de Cultura explica a entitats i col·lectius les diferents iniciatives programades per commemorar els 20 anys de les seues ‘vacances’

20150127 Reunió Any Ovidi 1

 

L’Ajuntament d’Alcoi ha acollit aquesta mateixa setmana una reunió amb diferents organismes i entitats culturals, socials i veïnals, a fi d’exposar les activitats que hi ha previstes dins l’Any Ovidi aquest 2015, quan s’acompleixen 20 anys des que l’artista alcoià va marxar de vacances, un programa que s’enceta aquesta mateixa setmana amb dues exposicions dedicades a Ovidi Montllor dins el cicle estable d’arts plàstiques de la Regidoria de Cultura.

El propi regidor de l’àrea Paco Agulló, acompanyat pel director del Centre Cultural Miquel Santamaria, va exposar les diferents iniciatives que hi ha en marxa, amb nombroses activitats durant els mesos de març i abril. Agulló, a més, va indicar que s’estan treballant algunes línies en col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), arran de diversos contactes amb el regidor de Cultura de la ciutat comtal Jaume Ciurana. A banda, com ja va transcendir, la col·laboració amb la capital catalana s’estén al festival de cançó Barnasants, la cloenda del qual tindrà lloc a Alcoi a mitjans d’abril.

El més imminent, per tant, són les exposicions col·lectives que s’inauguren demà i despús-demà: la primera d’elles, de cinc joves artistes alcoians que dediquen les seues obres plàstiques a Ovidi Montllor, la qual serà inaugurada dimarts a les 20 hores al propi Centre Ovidi Montllor i reuneixen treballs de Rubén Fresneda (coordinador de la mostra), Hèctor Prats, Neus Bou, Pau Sellés i Mauro Pastor; la segona, que s’inaugura dimecres a l’Àgora també a les 20 hores, que recull obres fotogràfiques al voltant de la figura del cantant alcoià de diversos autors: Mateo Gamon (coordinador de l’exposició), José Aleixandre, José García Poveda, Manuel Molines, Paco Grau, Pep Fuster i Xavier Terol.

cartell_ccomcartell_ovidi

A banda, recentment es va anunciar també la celebració del concert ‘De la llesqueta a la terreta: les cançons de Giné i d’Ovidi’, que tindrà lloc el 14 de març al Teatre Principal, organitzat pel Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants en Valencià.

Abans, però, Barcelona acollirà l’estrena del muntatge teatral de La Dependent, coproduït per l’Ajuntament d’Alcoi, ‘Homenatge a T’; serà el 10 de març, dia en què es compleixen 20 anys de la mort d’Ovidi Montllor, i finalment la sala que acollirà l’estrena serà la que porta el propi nom de l’artista alcoià, al Mercat de les Flors.

En el marc del Barnasants, com s’ha esmentat, Alcoi acollirà la cloenda del festival el 14 d’abril, dia en què el Teatre Calderón serà escenari de l’estrena absoluta de l’espectacle ‘El(s) poetes de l’Ovidi’, un muntatge interpretat per Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives, i que compta amb la col·laboració de la filla del propi Ovidi Montllor, Jana Montllor. Abans, però, es presentarà al Teatre Principal el llibre ‘Ovidi Montllor. L’obrer de la paraula’, de Jordi Tormo; i el dia 12 d’abril, el propi Teatre Calderón acollirà l’estrena de l’espectacle ‘Perquè volem’, en què la Corporació Musical Primitiva d’Alcoi musicarà cançons de Montllor en format de banda simfònica.

Agulló també va avançar altres línies de treball encetades que encara no tenen data definitiva, però que al llarg de l’any aniran cristal·litzant: l’elaboració d’una exposició didàctica adreçada a centres d’ensenyament, la celebració d’un ‘Sopar Ovidi’ amb un menú especial confeccionat per a l’ocasió, l’organització de rutes urbanes guiades temàtiques, o la celebració d’unes jornades de cinema al voltant de la figura de l’actor alcoià, entre d’altres iniciatives.

D’altra banda, entre els assistents a la reunió hi havia responsables de les àrees de Cultura de la Universitat d’Alacant i del Campus d’Alcoi de la UPV, que també van anunciar diverses activitats que estan preparant al voltant de la commemoració. De cara a coordinar tota aquesta activitat i la informació que va sorgint sobre les diferents activitats que en propers mesos hi haurà dedicades a l’Ovidi, el regidor va indicar que s’està treballant en un espai web que arreplegue tota aquesta agenda de propostes; a més, s’està dissenyant un logotip sobre l’Any Ovidi que identifique totes les activitats relacionades.

En paraules de Paco Agulló, “Ovidi continua sent molt estimat i reivindicat, i ja estem veient com proliferen a tot arreu les propostes en memòria seua. Recentment, sense anar més lluny, hem vist que s’han celebrat ja homenatges a Sueca o Ontinyent, i el propi Festival Barnasants ha començat la seua programació amb una presentació pública, un cartell i un primer concert dedicats a la memòria de l’artista. Des de l’Ajuntament estem treballant no solament per oferir als alcoians i visitants una programació de qualitat que honore el seu llegat artístic i humà, sinó també estem oberts a les iniciatives que sorgeixen, a nivell local però també per tot el País Valencià i Catalunya, per recordar una figura fonamental en l’àmbit cultural, artístic i humà en la història contemporània del nostre país”.

Anuncis

Un pensament sobre “L’Ajuntament d’Alcoi enceta l’Any Ovidi

  1. […] Com a novetat, aquest any, la ciutat exhibirà a l’estand el documental “El Somni Modernista, indústria i art” realitzat per la productora valenciana Documentart. També es promocionarà el concert ‘Perquè volem! Ovidi Montllor simfònic’, que la Corporació Musical Primitiva d’Alcoi oferirà junt amb la Coral Sant Jordi de Barcelona a la pròpia ciutat comtal dins la Festa Major de la Mercè de la capital catalana, en el context de les commemoracions de l’Any Ovidi. […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s