Presentada la XX Jornada de Sociolingüística d’Alcoi

Tindrà lloc els dies 27 i 28 de març i debatrà sobre comunicació i política lingüística

20150316 RP Jornades Sociolingüística 1

Aquest matí, al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València ha tingut lloc la presentació de la “XX Jornada de Sociolingüística d’Alcoi, a la roda premsa han assistit la sotsdirectora de Normalització Lingüística del Campus d’Alcoi de la UPV Begoña Cantó, la secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) Verònica Cantó, i el regidor de Cultura i Normalització Lingüística de l’Ajuntament d’Alcoi Paco Agulló.

Divendres 27 i el dissabte 28 de març tindrà lloc la 20a edició de la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi, una cita ja ineludible que analitza la situació social del valencià des de diferents perspectives. En aquesta ocasió, la Jornada gira entorn de la comunicació i la política lingüística, i compta, entre d’altres ponents, amb Vicenç Villatoro i Josep Gifreu.
Vicenç Villatoro va ser director del diari Avui (1993-1996) i de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (2002-2004), i actualment, dirigeix ​​el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Per la seua banda, Josep Gifreu és comunicòleg i professor de la Universitat Pompeu Fabra. Les seues línies de recerca abasten des de les polítiques de comunicació i la cultura fins al cinema i l’audiovisual.

20150316 cartell Jornades SociolingüísticaA la XX Jornada també intervindran, entre d’altres, Amàlia Garrigós, periodista valenciana, presentadora i locutora en Ràdio Nou i Canal Nou, i Eugeni Alemany, filòleg de formació i reporter dels famosos programes de televisió “Caiga quien caiga” i “Trau la llengua”, de la televisió autonòmica. Junts parlaran del paper dels models de mitjans de comunicació en llengua pròpia com a elements de cohesió social.
El programa es completa amb una taula redona que aborda les propostes i els compromisos sobre política lingüística de tots els partits valencians que es presenten a les eleccions de 2015. I, en l’apartat cultural, la Jornada presenta a Rafa Xambó en concert (“T’estime tant. Sonets de Shakespeare”), i també l’actuació del cantautor Andreu Valor i una ruta cultural pels espais literaris d’Alcoi, a càrrec de Francesc Gisbert i Esther Vizcarra.

Celebrant 20 edicions
La primera edició de la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi es remunta a l’any 1992 i, des d’aleshores, s’ha vingut celebrant (encara que no de manera consecutiva) fins a esdevenir una cita tradicional i un referent en l’estudi de la situació social del valencià.
Durant tots aquests anys, s’ha debatut multitud de temes relacionats amb l’ús de la llengua: des de les polítiques institucionals de suport (d’alta o baixa intensitat), al paper de les associacions i els col·lectius cívics, l’ús del valencià en els tribunals, les notaries o en l’exèrcit, la presència del valencià en un món digital i globalitzat -Google inclou el català entre les seues 40 llengües principals-, la recuperació o no de la llengua pròpia en l’àmbit familiar (escoles, festa, comerç, església…), l’absència de mitjans de comunicació autonòmics…

20150316 programa Jornades Sociolingüística
L’organització
Aquesta Jornada de Sociolingüística, està organitzada per la Universitat Politècnica de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Ajuntament d’Alcoi, la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre Ovidi Montllor, i la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, amb la col·laboració de les universitats públiques valencianes.

Més informació i inscripcions: http://www.upv.es/josociol

I podeu escoltar la roda de premsa de presentació ací:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s